Cítil jsem jejich lásku a to mně pomohlo pokračovat

Otec Alejandro Solalinde Guerra je koordinátorem Katolického pastorského centra pro migranty v jihozápadním Mexiku (Pastoral de Movilidad Humana Pacificko Sur del Episcopado Mexičané) a ředitel útulku pro migranty ve městě Ciudad Ixtepec ve státě Oaxaca.

Nákladní vlaky převážející stovky migrantů ze Střední Ameriky mířících na sever do USA projíždí skrze Ciudade Ixtepec, důležitou vlakovou křižovatku v jižním Mexiku. Migranti se v útulku zastaví si odpočinout a pro něco k jídlu do té doby než přijede další vlak, který je vezme dále na sever. Jsou hlavními cíli zločineckých gangů, které je unáší a vystavují špatnému zacházení, aby od nich vymohli peníze.

Co vyvolalo Váš zájem o lidská práva?

Před několika lety jsem cestoval skrz Oaxacu, stát v Mexiku a viděl jsem, jak jsou migranti unášeni, sexuálně zneužíváni a zastrašováni zločineckými gangy a jak místní úřady porušují jejich lidská práva. Nemohl jsem se k tomu, co se dělo, otočit zády.

Jaké jsou hlavní výzvy, kterým ve své práci jako obránce lidských práv čelíte?

Neustále se musím pokoušet překonávat zastrašování, obtěžování a urážky od lidí, kteří nechtějí, abych svou práci pro migranty vykonával.
Místní orgány, kriminální gangy a překupníci drog se chtějí obránců lidských práv zbavit, protože jim stojí v cestě. Ale přes veškeré jejich úsilí musíme pokračovat.

Jaký dopad má Vaše práce na Váš život a rodinu?

Nikdy už nebudu tím samým člověkem, jakým jsem býval předtím, než jsem začal pracovat na obraně práv migrantů. Má rodina rizika zná. Přijala je. Poté, co jsem se zapojil do tohoto boje za spravedlnost pro migranty, bych se nikdy nemohl vrátit zpět k poklidnému a pohodlnému životu. Je zde tolik práce a migranti za ten boj stojí.

Co Vás stále motivuje?

Každý den jsem motivován migranty ze Střední Ameriky, kteří přicházejí do útulku hledajíce trochu jídla a přístřeší na noc. Jsou tak zranitelní: velice mne bolí vidět je přicházet, cítím potřebu je chránit jako kdybych byl jejich otec nebo bratr. Nedávno jsem cestoval po Střední Americe a viděl tam tu chudobu a násilí. Migranti procházející Mexikem prostě pouze hledají lepší život, který doufají, že naleznou v USA.

Co pro Vás Amnesty International znamená?

Skrze AI jsem objevil, že v tomto světě je více dobra než zla. Minulý rok jsem procházel jedněmi z nejtěžších momentů svého života, ale necítil jsem se osamocen, protože lidé z celého světa, osoby, které jsem vůbec neznal, mi psali. Cítil jsem jejich lásku a to mi pomohlo pokračovat. Nazývám to globalizací lásky.

Máte pro naše čtenáře nějaký vzkaz?

Členové AI jsou živým důkazem, že tento svět může být lepším místem. Rád bych svým jménem a jménem migrantů poděkoval všem členům AI za čas ve svém životě, který věnují naší ochraně. Získali jsme pocit, že nejsme sami, jako rodina.

Co je tou nejdůležitější lekcí, kterou Vám aktivismus dal?

Zjistil jsem, že lidé na světě nejsou ani dobří ani špatní. Někteří lidé na tomto světě vidí věci méně jasně, protože byli zklamáni třemi institucemi: rodinou, školou a církví. Dělají určité věci, protože kvůli nedostatku vzdělání nerozeznají správné od špatného.

 

Amnesty International vedla kampaň jménem Otce Solalinde, protože byl terčem hrozeb, zastrašování a obtěžování.

 

PODÍVEJTE SE NA FILM INVISIBLE, KDE OTCE SOLILANDE ZPOVÍDÁ GAEL GARCÍA BERNAL

 

Kam dál: