Rok od protestu dívčí skupiny Pussy Riot se v Rusku zintenzivňují represe proti svobodě slova

 

Zatčení a následné pochybné obvinění členek Pussy Riot z „výtržnictví motivovaného náboženskou nenávistí“ signalizovalo nová a drastická omezování lidských práv v zemi.

Od té doby ruský parlament schválil několik nových zákonů zaměřujících se na aktivisty a osoby kritizující ruské autority.

„Od protestu Pussy Riot, byly přijaty nové zákony, které úřadům dávají velkou moc při možných zásazích proti neziskovým organizacím, lidskoprávním a politickým aktivistům v Rusku a jsou v rozporu s mezinárodními lidskoprávními závazky státu,“ říká John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

„Zatímco dvě členky kapely Pussy Riot stále strádají ve vězeňské kolonii daleko od svých rodin a malých dětí – naše výzvy za jejich okamžité propuštění stále pokračují.“

Ruská vláda nutně potřebuje ukázat odhodlání k dodržování lidských práv a musí přestat klamat veřejnost tím, že občanské svobody a sociální, ekonomická a politická stabilita jsou v Rusku neslučitelné.

 

Zásahy proti svobodě slova

V červnu 2012 ruské autority představily další restriktivní pravidla pro pořádání veřejných protestů a mimořádně vysoké pokuty, které se mohou vyšplhat až ke 32 tisícům dolarů.

Ten samý měsíc se trestný čin urážky na cti / pomluvy opět dostal do ruského trestního zákoníku. Pouze pár měsíců poté, co byl dekriminalizován. Tentokrát ho je možné trestat mnohem vyššími pokutami než dříve.

V listopadu roku 2012 byl přijat nový zákon, který vyžaduje, aby se neziskové organizace působící na území Ruské federace a jsou financovány ze zahraničí registrovaly jako „zahraniční agenti“. Toto neznamená pouze další administrativní komplikace, ale, což je mnohem důležitější, může v očích veřejnosti vyvolávat špatný dojem ohledně jejich aktivit. A to zejména kvůli negativnímu smyslu slova „mezinárodní agent“ v ruském jazyce.

Ten samý měsíc byl představen nový zákon definující termín „velezrada“, který by mohl potenciálně kriminalizovat lidskoprávní a politický aktivismus.

V prosinci byl ruským parlamentem schválen zákon zvaný „Dima Jakovlev“, jenž uvaluje další přísné restrikce na neziskové organizace a představuje diskriminační nařízení zaměřená na osoby, které mají jak občanství Spojených států, tak Ruské federace.

 

Tvrdý trest pro členky Pussy Riot

V průběhu přijímání těchto legislativních změn ruské autority soudily, odsoudily a uložily tvrdé tresty třem členkám skupiny Pussy Riot za jejich protest v moskevském pravoslavném chrámu.

V srpnu 2012 po několika měsících předběžného zadržování a nespravedlivého soudního procesu, byly tři členky Pussy Riot – Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová, Jekatěrina Samucevičová – za svou účast na protestu odsouzeny ke dvěma letům vězení v nápravném zařízení.

Jekatěrina Samucevičová byla později podmínečně propuštěna.

Naděžda Tolokonnikovová má zdravotní problémy, které se pravděpodobně vězněním zhoršují. I přesto, že se jí nějaké lékařské péče dostává, její stav se může ještě více zhoršit.

Obě ženy mají malé děti, které budou kvůli zákazu navštěvování svých matek pravděpodobně strádat ještě další rok.

„Fakt, že Naděžda a Marija jsou stále ve vězení i přesto, že mají děti, je také určitým druhem zastrašování. Bude se pak někdo, kdo má děti, chtít v nějakých protestech angažovat? Toto je účelná krutost, krutost pro účely propagandy. Je to velmi nepříjemné a musíme se proti tomu nějakým způsobem bránit,“ řekla nedávno Amnesty International Jekatěrina Samucevičová.

 

Kompletní verze článku v anglickém originále je dostupná na: http://amnesty.org/en/news/russia-escalating-attacks-free-expression-year-pussy-riot-protest-2013-02-20

 

Komentáře:

Přidat komentář