Věčný boj se smrtí

U příležitosti Světového dne proti trestu smrti, který připadá na 10. října, Vám přinášíme rozhovor s předním  karibským aktivistou Carmelem Campos - Cruz. Tématem rozhovoru je jeho boj za zrušení trestu smrti a to nejen v Karibské oblasti, ale také na celém světě.


"Došlo k velkému pokroku"Carmelo Campos-Cruz with Sister Helen Prejean, author of Death Man Walking, during the annual conference of the National Coalition to Abolish the Death Penalty in Harrisburg, Pennsylvania, US, January 2009

Udržet si odpor vůči trestu smrti je obrovskou výzvou. Zejména v době, kdy počet vražd a krutost jakými jsou prováděny, dramaticky roste. I přesto všechno ale došlo v boji za zrušení trestu smrti k výraznému pokroku. Čísla hovoří sama za sebe. Počet poprav a vynesených rozsudků trestů smrti neustále klesá. Stejně jako počet zemí, které trest smrti aplikují. Nicméně některé případy zůstávají i nadále alarmující. Vezměme si Írán.  Ten v roce 2011 popravil 360 lidí.

Světové hnutí za zrušení trestu smrti je v současné době lépe organizované a také jednotnější než před několika lety. Spolupracujeme i s lidmi, kteří se mohou zdát spíše jako zastánci trestu smrti. Ať už jsou to příbuzní obětí, policisté, státní zástupci anebo členové konzervativních organizací. Díky tomu se nám podařilo zbořit některé mýty, které byly často používány k obhajobě trestu smrti.

 

"V první linii"

Jako aktivista za lidská práva si musíte hlavně udělat jasno v tom, za co bojujete. I v těžkých chvílích totiž musíte stát v první linii. Potýkáte se také s nepřeberným množstvím různých úkolů  - psaní tiskových zpráv, organizace konferencí, fundraising, lobbování u politiků anebo i hlubší studium různých témat.

Proti trestu smrti jsem začal aktivně vystupovat v roce 1998. Byla to vlastně náhoda. Pobočka Amnesty International v Portoriku mě oslovila, abych ji zastupoval na schůzce, na které vznikala organizace Občané za zrušení trestu smrti. V roce 2005 jsem pak společně s ostatními organizacemi založil Portorickou koalici proti trestu smrti (PRCADP).  Hlavním cílem bylo svést dohromady různé společenské kruhy z Portorika – věřící, svazy a obce, studenty, politiky a profesionální organizace. Dnes má koalice 40 členů a ona sama patří k členům Světové koalici proti trestu smrti. Portorická koalice proti trestu smrti je součástí celosvětového hnutí, ovšem od roku 2007 se soustředí zejména na snahu o zrušení trestu smrti v Karibské oblasti. Právě zde se tato forma trestu těší velké podpoře obyvatelstva. Mnoho karibských zemí se potýká s vysokou kriminalitou. Průzkumy ovšem ukazují, že neexistuje žádné pojítko mezi počtem vražd a faktem, zda země uplatňuje či neuplatňuje trest smrti.

 

Carmelo Campos-Cruz

spoluzakladatel Portorické koalice proti trestu smrti,

bývalý předseda představenstva Amnesty Portotiko.

Je také právníkem, profesorem a doktorandem

mezinárodního práva.

"Je nutné stavět mosty porozumění"

Obrovským problémem Karibské oblasti je to, že je rozdělena nejen jazykovými bariérami, ale i složitými vztahy mezi jednotlivými zeměmi. Od roku 2011 se skupina organizací a jednotlivců snaží vytvořit novou organizaci, Asociace karibských států pro život, která by postavila boj za zrušení trestu smrti na tom, co nás i přes ty všechny rozdíly spojuje. Jméno této organizace poukazuje na nutnost respektování práva na život.

Tato spolupráce je úspěšným a účinným způsobem, jak se vypořádat s mnoha problémy, které přináší boj za dodržování lidských práv. Nesmíme se bát sdílet pohled na určité věci i s lidmi vyznávajícími zcela jiné hodnoty.  Do společnosti se budeme schopni začlenit jen v případě, že se budeme podílet na stavbě mostů porozumění.

 

"Je rozdíl mezi místní a mezinárodní kampaní"

Místní a mezinárodní kampaň jsou dvě naprosto odlišné věci. Najdeme mezi nimi ale určité podobnosti. Vždy je zásadní, uvědomit si podmínky, které v dané oblasti nebo v zemi, na kterou se zaměřujete, panují. Například USA se zabývají výdaji, které jsou s trestem smrti spojené. Pro Čínu jsou ale na druhou stranu zcela nepodstatné. Je důležité, aby si účastníci místních kampaní navzájem předávali své poznatky a zkušenosti. To ale nestačí. Potřebují, aby na jejich straně stáli a zároveň je i podporovali zástupci mezinárodní organizace, pro kterou pracují.

U nás v Portoriku nám kontakt s mezinárodní organizací vedoucí kampaň proti trestu smrti pomohl v tom, že jsme jim pomohli lépe porozumět zdejším podmínkám. Ovšem případ Portorika je ve světě zcela unikátní. Ačkoliv zde byl trest smrti v roce 1929 zrušen (dlouho předtím než v okolních zemích), a v roce 1952 jej zakázala i Ústava, i přesto jej může i nadále americký soud uložit. A to za zločiny spáchané na území Portorika.

 

"Je nutné snažit se to změnit"

Nedokážu si představit, že já sám bych se do boje aktivně nezapojil. Zejména, pokud žijeme ve světě plném nerovnoprávnosti a nenaplněných tužeb a přání. Je důležité, pokusit se to v rámci lidských možností změnit. Jakmile se to stane důležitou součástí vašeho života, už navždy budete bojovat proti bezpráví. Ať už jakýmkoliv způsobem.

Motivaci získáváte většinou z vědomí toho, že víte, že děláte správnou věc. Je jedno, jestli to lidé kolem vás respektují nebo ne. Mojí motivací je také přesvědčení, že vymýcení trestu smrti z nás udělá lepší společnost. Další významný zdroj inspirace nacházím v lidech, kterých se tento boj více než  osobně dotýká. Myslím tím například oběti justičních omylů, které byly omilostněny anebo pozůstalé po obětech násilných trestných činů, které i přesto proti trestu smrti bojují.

 

Zdroj: Převzato a redakčně upraveno z anglického originálu publikovaného v časopisu AI WIRE, září/říjen 2012

 

Kam dál:

Komentáře:

Zatím žádné komentáře...

Přidat komentář