Trest smrti v roce 2013

 

FAKTA A ČÍSLA

Oproti roku 2012 došlo v loňském roce k nárůstu počtu poprav. Může za to nejen návrat k této formě trestu v Indonésii, Kuvajtu, Nigerii a Vietnamu, ale také větší množství poprav v Iráku a Íránu.

Popravy byly zaznamenány ve 22 zemích světa, zatímco o rok dříve pouze v 21 zemích. Nejvíce poprav bylo vykonáno v Číně, Íránu a Iráku.

Celkový počet všech popravených je podle údajů Amnesty International minimálně 778, jedná se tak o dvanáctiprocentní nárůst oproti roku 2012. Statistiky však nezahrnují tisíce popravených v Číně, která skutečná čísla tají.

Maryland se stal 18. státem USA, který zakázal trest smrti.

V Evropě a střední Asii nedošlo v loňském roce k žádným popravám, poprvé od roku 2009.

V Íránu, Jemenu a Saudské Arábii došlo v roce 2013 k popravám osob, které byly v době spáchání trestného činu mladší 18 let, což odporuje mezinárodnímu právu.

Japonsko a USA jsou jediné dva státy ze skupiny G8, které praktikují trest smrti.

V loňském roce popravilo své vězně i 20 členských států OSN.

Také v roce 2013 došlo k popravám kvůli zločinům, které nezahrnuje kategorie „nejzávažnějších zločinů“, jako cizoložství, rouhání nebo drogové trestné činy.

Stále dochází k popravám bez předešlého uvědomění právních zástupců a rodin odsouzených. Doznání jsou získávána mučením a ve většině zemí, které praktikují trest smrti, nesplňují soudní zřízení mezinárodní standardy spravedlivého procesu.

Nejpoužívanějšími metodami poprav bylo stětí, elektrický proud a oběšení.

 

 

TRENDY V JEDNOTLIVÝCH ČÁSTECH SVĚTA

Amerika

Jedinou zemí v Severní Americe, která praktikuje trest smrti, jsou Spojené státy. Ačkoli se Maryland loni stal 18. státem USA, který od trestu smrti upustil, většina států federace praktikuje popravy dál.

Počet poprav oproti předchozímu roku klesl v USA o 10 %. Z loňských 39 poprav bylo 82 % provedeno v jižních státech s tím, že celých 40 % z celkového počtu v Texasu.

V Jižní a  Střední Americe a Karibiku bylo v loňském roce popraveno minimálně 15 lidí. Ke dvěma popravám došlo na Bahamách, k dalším dvěma na Barbadosu, k nejméně 6 v Guyaně a k nejméně 5  na ostrovech Trinidad a Tobago.

 

Asie a Tichý oceán

Pozitivní kroky ke zrušení trestu smrti v mnoha zemích Asie a Tichého oceánu ukazují, že i mezi tradičními zastánci trestu smrti je hmatatelný pokrok v této otázce.

Je známo, že v loňském roce došlo k nejméně 37 popravám v 10 zemích – Afghánistánu, Bangladéši, Číně, Indii, Indonésii, Japonsku, KLDR, Malajsii, Tchaj-wanu a Vietnamu. To je o 2 země více než v roce 2012.

Rozsudky smrti byly vyneseny nad vězni v dalších 7 asijských zemích – Jižní Koreji, Laosu, Pákistánu, Singapuru, Thajsku, na Maledivách a na Srí Lance.

Čína opět popravila více lidí než zbytek světa dohromady. Přesná čísla však není možné zjistit, protože ta jsou v Číně považována za státní tajemství.

Organizace Amnesty International také nemá relevantní data o popravách v Malajsii a KLDR. Dostupné informace mluví nejméně o 70 popravách v Severní Koreji. Skutečné číslo může být však mnohem vyšší.

V Indii a Indonésii byly zaznamenány případy, kdy byli vězni popraveni bez předchozího uvědomění jejich právních zástupců, veřejnosti i rodin.

 

Evropa a Střední Asie

Bělorusko je poslední zemí Evropy a Střední Asie, která stále nezakázala trest smrti. Poprvé však od roku 2009 nedošlo v této zemi v loňském roce k popravě. Avšak oproti roku 2012, kdy nebyl nikdo odsouzen k trestu smrti, byly vyneseny čtyři rozsudky smrti. Rozsudky smrti jsou často vyneseny po nespravedlivých procesech a přiznáních pod nátlakem.

 

Blízký východ a Severní Afrika

Nejméně 638 lidí bylo v loňském roce popraveno v 6 zemích tohoto regionu. Fakt, že ve dvou třetinách zemí regionu nebyly zaznamenány popravy, ale převyšuje alarmující nárůst poprav v Iráku, Íránů a Saudské Arábii a znovuzavedení této formy trestu v Kuvajtu.

K popravám nedošlo ve Spojených arabských emirátech ani v Bahrajnu, kde se tak stalo poprvé od roku 2009.

Nicméně Alžírsko a Bahrajn rozšířily seznam trestných činů, za něž lze trest smrti udělit a v Egyptě a Libyi byli někteří vysocí představitelé bývalého režimu popraveni.

Nové ústavy Egypta ani Tuniska neobsahují zákaz trestu smrti.

 

Subsaharská Afrika

V Subsaharské Africe došlo k rozdílnému vývoji mezi jednotlivými zeměmi tohoto regionu. Za loňský rok je hlášeno 64 poprav v 5 zemích, v roce 2012 bylo ve stejném počtu zemí popraveno 41 lidí.

Nigerie, Somálsko a Súdán jsou odpovědny za 90 % všech poprav v tomto regionu a za dvě třetiny všech rozsudků trestu smrti.

Nigerie se k trestům smrti znovu uchýlila loni, poprvé od roku 2006.

Několik zemí však podniklo důležité kroky k zákazu trestu smrti. V Beninu, Ghaně, Libérii a Sierra Leone byly vytvořeny podmínky pro trvalý zákaz trestu smrti. Angola, Guinea-Bissau, Středoafrická republika a Republika Kongo pak podepsaly mezinárodní smlouvy, jejichž cílem je zrušení trestu smrti.

 

Zdroj: Zpráva Amnesty International: Death sentences and executions 2013

 

Komentáře:

Zatím žádné komentáře...

Přidat komentář