Rusko po návratu Vladimíra Putina omezuje svobodu slova

Návrat Vladimíra Putina na pozici prezidenta v březnu 2012 doprovázely vlny protestů. Od té doby ruský parlament přijal tak velké množství zákonů omezujících občanská práva, že jej někteří lidé začali přezdívat „šílený tiskař“. Časopis WIRE se zaměřil na šest z nich, aby ukázal, jak ovlivňují svobodu slova a shromažďování.

 

Konec "koulovaček"

Rusko přísně pozměnilo legislativu pro veřejné shromažďování už v červnu 2012. Byl to první z několika útoků na občanská práva Rusů po převzetí moci Vladimírem Putinem. Nový zákon výrazně navýšil možnou pokutu pro porušování tohoto práva. Demonstranti nyní mohou být pokutováni až do výše 9 600 USD. Přibyly i nové trestné činy jako masová účast a/nebo pohyb lidí na veřejných prostranstvích. Skupina kreativních lidí později tento zákon parodovala podáním žádosti o povolení oslavy narozenin. Navzdory tomu, jak tento zákon směšně zní, petrohradská policie jej již využila k rozehnání mladých lidí, kteří se ve sněhu koulovali. Další skupina lidí byla rozehnána poté, co chtěla uspořádat polštářovou válku.

 

Legalizace homofobie

Další zákon podepsaný prezidentem Putinem v červnu loňského roku byl Amnesty International označen za homofobní. Zakazuje jednotlivcům a organizacím propagovat jiné než tradiční sexuální vztahy mezi nezletilými a existenci rovnocennosti tradičních a „netradičních“ sexuálních vztahů ve společnosti. Každý, včetně cizinců, se porušením tohoto zákonu vystavuje hrozbě udělení pokuty až 3 000 USD. Cizinci dále riskují zatčení a deportaci. Diskriminace, pronásledování a útoky cílené na homosexuály, bisexuály, transsexuály a intersexuály (LGBTI) se okamžitě po schválení tohoto zákona zintenzivnily a poklidné LGBTI demonstrace jsou rozehnávány. Čtyři Nizozemci byli v červenci loňského roku za natočení rozhovoru s lesbičkami a gayi na krátkou dobu zadrženi.

Protesty proti volbám, květen 2012, Moskva

 

Neurčitá vlastizrada a špionáž

Zákon o velezradě a špionáži z listopadu 2012 dále posílil rozšířené přesvědčení, že nevládní organizace rovná se zahraniční špión. Zákon definuje velezradu velmi široce, což úřadům otevírá dveře pro svévolnou interpretaci.Riziko stíhání na základě tohoto zákona je opravdu velké. Funkcionáři, včetně prezidenta Putina, nepřestávají prohlašovat, že ruské neziskové organizace bojující za lidská práva slouží zájmům zahraničních vlád.

 

Děsivá hrozba stíhání pro pomluvu/urážku na cti

Mnoho ruských vysokých představitelů je citlivých na kritiku. Nezřídka obviňují své oponenty pro pomluvu a urážku na cti. Oba tyto trestné činy jsou sankcionovány vysokými pokutami. Předchozí prezident, Dmitrij Medveděv, dekriminalizoval pomluvu jako trestný čin, avšak jeho nástupce Putin krátce po svém zvolení, v červenci 2012, jeho rozhodnutí přehodnotil. Tento počin představuje děsivou hrozbu pro lidi kritizující vládní oficiály, kteří je pak mohou stíhat pro pomluvu.

 

Neziskové organizace jako „zahraniční agenti“

Zákon od července 2012 také požaduje po neziskových organizacích, aby se registrovaly jako „zahraniční agenti“, pokud přijaly zahraniční finanční příspěvky a podílí se na neurčitě definovaných „politických aktivitách“. To stigmatizuje neziskové organizace a lidi, kteří brání lidská práva. Pokud se nezisková organizace neregistruje, čelí obrovské pokutě, její činnost je pozastavena a hlavním představitelům hrozí vězení.Moskevská pobočka Amnesty International byla spolu s dalšími zahraničními neziskovými organizacemi prověřována inspekcí v březnu 2013. Nejčastějším cílem prověrek jsou zahraniční neziskové organizace, které otevřeně kritizují nedodržování lidských práv a tím i ruské vedení, ale dokonce i rybářský klub a další organizace na ochranu životního prostředí byly oficiálně varovány před označením „zahraniční agenti“.

 

„Hříšné“ Pussy Riot

V březnu 2012 byly tři členky feministické punkové hudební skupiny zatknuty pro „výtržnost na základě náboženské nenávisti“ po vystoupení s protestsongem v moskevské katedrále. Dne 17. srpna 2012 pak byly odsouzeny ke dvěma letům vězení. Přes 50 000 občanů RF podepsalo online petici na podporu těchto žen. Veřejný průzkum ale ukázal, že většina ruské společnosti považuje vystoupení Pussy Riot za chuligánství a znehodnocení svatyně.Avšak mezinárodní právo to vidí jasně: svoboda projevu zahrnuje dokonce i takovou formu sebevyjádření, která je širokou veřejností považována za hrubou a odpornou.V reakci na Pussy Riot a jako odstrašující prostředek pro ostatní byl v září 2012 představen nový návrh zákona kriminalizující „urážku náboženských vyznání a pocitů, zohavení náboženských a svatých objektů, míst uctívání a náboženských práv“. Uzákoněn byl v červnu 2013.Jedním z možných stíhaných by mohl být umělec Artem Loskutov ze Sibiře, který ztvárnil Madonnu a dítě s kuklami typickými pro Pussy Riot. Pokud bude stíhán a shledán vinným, hrozí mu nejen velká pokuta, ale i vězení.

 

Zdroj: Převzato a redakčně upraveno z anglického originálu publikovaného v časopisu AI Wire (Září/říjen 2013)

 

Komentáře:

Pavel 13.07.2014 05:30

Vás sponzor USA neumožňuje volné šíření názorů ve veřejných mediích. Media jsou řízena mocenskými skupinami. Tyto mocenské skupiny formou autocenzury prosazují pouze šíření názorů, které jsou v souladu s oficiálními postoji USA. Pokud se náhodou vyskytne názor jiný, je ihned překřičen , zdiskreditován nebo přebit výběrem názorů opačných nebo vystřihnut. Máte na to celý systém. Jste mistři v překrucování faktů. Toto je placeno mocenskou oligarchií vlastnící media. I v ČR by měly neziskovky zveřejňovat sponzory. Skutečný sponzor se však dá skrýt za několik nastrčených organizací. Proč nepublikujete stav lidských práv v USA a to i z pohledu menšin jako jsou muslimové? Proč nepublikujete zákazy demonstrací před Bílým domem, věznění demonstrantů v USA a podobné? Proč nerozdmýcháváte rozpory ve společnosti v USA? Můžete se například soustředit na lidská práva Mexičanů, ilegálně žijících v USA. Mají vůbec Rusové možnost financovat protivládní a separatistické organizace v USA, podobně jako vy jste financovány vládou USA? Proč jste za propagaci homosexuality mezi mládeží? Jste i pro propagaci sexu se zvířaty v USA a propagaci dalších jiných úchylek?

Přidat komentář