Nehorázné snahy Ukrajiny o ignorování homofobní diskriminace

„Snahy Ukrajiny o to, přesvědčit Evropskou komisi o osvobození země od závazků k zavedení legislativních kroků proti homofobii, jsou nepřijatelným pokusem o popírání rovných práv v zemi,“ prohlásila organizace Amnesty International.


„Ukrajina si nemůže vybírat, kteří občané mají být chráněni před diskriminací a kteří ne. Místo toho musí dodržovat své závazky o vzniku právního řádu, kterým by bojovala proti homofobii. EU musí za těmito závazky stát na všech úrovních,“ řekl Denis Krivosheev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a střední Asii.
V červnu 2013 se ukrajinská vláda EU zavázala, že vyvine právní rámec pro ochranu minorit před diskriminací.

Později nicméně vyšlo najevo, že Ukrajina nehodlá podporovat návrh zákona zaměřený na kriminalizaci diskriminace založené na sexuální orientaci. Návrh zákona, který obsahoval dodatky týkající se například práva na zaměstnání, stále čeká na své projednání parlamentem.

Amnesty International opakovaně apeluje na členy parlamentu, aby tento zákon schválili a rovněž uvažovali o implementaci dodatku „Právo na boj s diskriminací“, který by se měl týkat i sexuální orientace.

„Široce rozšířená sociální diskriminace a násilí, kterému v současné době čelí lesby, gayové, bisexuálové, transgender a intersex osoby na Ukrajině, ukazují urgentní potřebu silných zákonů,“ řekl Denis Krivosheev.

„V tento kritický moment ukrajinské budoucnosti, by političtí lídři měli ukázat sílu svého charakteru a vést změnu v přístupu společnosti a osvojit si univerzální lidskoprávní hodnoty. Místo toho se však stávají těmi, kteří obhajují nenávist a dávají najevo, že se obávají veřejně vystoupit s podporou práv sexuálních minorit.“
Amnesty International se vážně obává, že hlavní ukrajinské lidskoprávní úřady a parlamentní komise pro lidská práva vedou snahy o vyloučení sexuálních minorit z právní ochrany.

 

(Článek byl převzat a redakčně upraven z anglického originálu publikovaného na www.amnesty.org)

 

Komentáře:

Zatím žádné komentáře...

Přidat komentář