JAK SE VYVÍJELA SITUACE S UPRCHLÍKY V ROCE 2017

Každý den musí svůj domov nuceně opustit 44 400 lidí a každou minutu jich je 31. Rozvojové země poskytují ochranu 85% světových uprchlíků.

Nejvíce uprchlíků v poměru na počet obyvatel je v Libanonu, kam prchl již téměř milion syrských uprchlíků a každý šestý člověk v Libanonu je uprchlík.

173 800 je počet dětí na útěku před násilím a pronásledováním, které jsou bez doprovodu dospělé osoby či byly od rodičů odděleny a jsou tak velmi snadnými oběťmi vykořisťování, sexuálního zneužívání či obchodování.

667 400 uprchlíků se vrátilo do svých zemí původu, zejména do Nigérie, Středoafrické republiky, Sýrie a Afghánistánu. V řadě případů je nejisté, zda se jednalo o dobrovolné návraty a do jakých podmínek a bezpečnostní situace byli tito lidé navráceni.

Při cestě přes Středozemní moře se utopilo či ztratilo 3 139 mužů, žen a dětí.

68% všech světových uprchlíků pochází jen z pěti zemí: Sýrie (6,3 milionu), Afghánistánu (2,6 milionu), Jižního Súdánu (2,4 milionu), Barmy (1,2 milionu) a Somálska (986 tisíc).

655 500 Rohyngů prchlo před násilím a pronásledováním v Barmě do Bangladéše, kde nalezli ochranu.

Autor: Mstyslav Chernov/Unframe

Autor: Mstyslav Chernov/Unframe

Pro někoho možná překvapivě se mezi prvními pěti zeměmi poskytujícími ochranu největšímu počtu uprchlíků nenacházejí ani země EU ani ty, které patří k nejbohatším. Šesté místo patří Německu, další země EU nejsou v první desítce vůbec zastoupeny.

3,5 milionu uprchlíků má na svém území Turecko a již čtvrtým rokem po sobě je tak zemí, která se stará o největší uprchlickou populaci na světě. NásledujePákistán (1,4 milionu uprchlíků), Uganda (1,4 milionu),Libanon (998 900), Írán (979 400), Německo (970 400),Bangladéš (932 200) a Súdán (906 600). Uganda, Súdán, Etiopie a Bangladéš patří zároveň mezi nejméně rozvinuté země na světě.

1,2 milionu nejzranitelnějších uprchlíků  by dle OSN nutně potřebovalo přesídlení do bezpečné země. Trend je ale opačný, bezpečné a legální cesty pro uprchlíky, kteří hledají ochranu,  téměř neexistují a většina zemí čím dál více upevňuje své hranice, aby se k nim uprchlíci nedostávali. Počet uprchlíků ale roste, zvětšuje se tak utrpení a ztráty na životech těch, kteří se potřebují dostat do bezpečí, ale nemají kam jít.

 

Autorka textu: Šárka Antošová – Specialistka na migraci AI ČR

Zdroj dat UNHCR Global Trends 2017: http://www.unhcr.org/globaltrends2017/