Civilní katastrofa v Iráckém Mosulu

Alia odehnala mouchu a položila ruku na svou zdravou nohu. Z její levé nohy trčí tenké kovové trubky všechny propojené tak, aby udržely kosti na místě. Poté, co Alia unikla ze západního Mosulu se svými třemi dcerami a vnoučetem, byl z její levé nohy odstraněn velký kus šrapnelu. S obvázanými ranami utekla přímo z operace.Irácké speciální jednotky při znovudobytí města Mosul.

Svěřila se mi, jak došlo ke zranění. Jednoho rána v březnu Alia snídala s jedním z jejích osiřelých vnoučat, když začaly letecké útoky. "Všechno se stalo v malém okamžiku. Byly zasaženy přední dveře – a pak přišel prach. Prach všude. Křičela jsem jména dětí a když jsem se rozhodla vstát a hledat je, levá noha pode mnou jen tak visela. Podívala jsem se dolů a šla vidět jen krev. "

Alia spěchala do nemocnice, kde jí byla poskytnuta první pomoc. Poté však bomby zasáhly i nemocnici a uvěznily ji v útrobách chodeb na déle než pět hodin. Jakmile letecké útoky ustaly, spěchala zpět do svého domu. "Na dvoře nemocnice jsem viděla samá těla, bojovníky, civilisty, velmi mladé muže. Těla, těla, těla celou cestu domů. "

Hodně se pro Alii změnilo a bylo ztraceno, protože ji opustil manžel a snažila se starat o své děti a vnoučata po dobu více než dvouleté vlády ozbrojené skupiny IS v Mosulu.Při pohledu na její zápěstí jsem si všimla tetování jména muže. "To je jméno mého manžela. Chtěla jsem si jej nechat odstranit laserem, ale víš ... Přišel IS a nic už nebylo normální." Potom jak to zaznělo se usmála. "Měli jsme normální život, víš. Bylo to těžké a neměli jsme moc, ale nebyla to taková tragédie, jakou vidíš teď."Vojáci americké armády procházejí trhem v okrese Al Sudeek během hlídky v Mosulu.

Vyhlédla ze stanu směrem k rozlehlému táboru: "Bůh ví, co se s námi teď stane a k čemu se vrátíme". Aliin stan je v nejnovější části zdánlivě nekonečného Hamam al-Alil IDP tábora, asi 22 km jižně od Mosulu. V táboře je více než 800 000 civilistů, kteří jsou z Mosulu a jeho okolí.

Alia je jedna z tisíců civilistů, kteří ztratili mnoho, ne-li všechno, co vlastnili během vojenské operace iráckých sil s cílem získat Mosul z kontroly IS. Tým Amnesty pro Irák odcestoval do severního Iráku a v březnu a květnu provedl rozhovory celkem se 151 civilisty, kteří utekli ze západního Mosulu, a s lékaři a zaměstnanci místních a mezinárodních humanitárních organizací. Ve své červencové zprávě "Za každou cenu: Civilní katastrofa v západním Mosulu", tým Amnesty odhalil, že všechny strany konfliktu se v západní Mosulské bitvě dopustily závažného porušení mezinárodního humanitárního práva, z nichž některé přestavují válečné zločiny.

Civilisté zaplatili v této bitvě nejvyšší cenu a jejich práva byla zneužívána a porušována takovým způsobem, který v moderním konfliktu působí téměř bez precedentně. Počínaje říjnem 2016 bojovníci IS systematicky přesouvali civilisty do bojové zóny v západním Mosulu – takto civilisty nutili k přidání se ke skupině. Tím pádem oblasti, které byly stále pod kontrolou IS, začaly být plné civilistů. Příslušníci IS pak využívali tyto civilisty jako lidské štíty a bránili jim uniknout do bezpečí, ať už tím, že je uvěznili do jejich domovů a svařili jim dveře nebo je úmyslně zabíjeli, aby mohli vystavit příklad těm, kteří by se chtěli pokusit o útěk.

Irácké a koaliční síly se tomuto hroznému dění nedokázaly přizpůsobit a namísto toho provedly řadu nepřiměřených útoků, které způsobily civilnímu obyvatelstvu nevýslovnou škodu. Irácké síly trvale nasazovaly výbušné zbraně s širokou plochou účinnosti, mezi které patří například IRAM (Improvised Rocket Assisted Munitions). Tyto zbraně byly zcela nevhodné pro použití v západním Mosulu, který byl plný civilistů. Alia a další civilisté žijící se zraněním nebo šrapnelem zaklíněným ve svém těle se považují za šťastlivce ve srovnání s tisíci zabitých civilistů ve městě a nesčetným počtem těl zůstávajících pohřbených pod troskami až dodnes.

Ženy, muži a děti, kteří jsou stejně jako Alia oběťmi nepřesného použití výbušných zbraní, mají malou naději v budoucnost. Mnoho obyvatel Mosulu přišlo do přeplněných táborů, kde panují mizerné podmínky. Je životně důležité, aby mezinárodní komunita, především členové koalice vedené USA, zvýšila finanční prostředky na humanitární pomoc těmto civilistům. Amnesty vyzvala irácké úřady a členy koalice pod vedením USA k veřejnému oznámení týkající se civilních obětí v bitvě v západním Mosulu a k vyzdvihnutí potřeby odškodnění obětí.

 


Magazín Wire říjen - prosinec 2017, z originálu přeložila Martina Šlesingerová 20. 11. 2017