7 věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o uprchlících

Jaký je rozdíl mezi imigrantem a migrantem, zda jsou migranti pro světovou ekonomiku přínosem nebo zátěží nebo jak se liší migrant od uprchlíka nebo žadatele o azyl se dozvíte v následujícím článku.

1. Jaký je rozdíl mezi imigrantem a migrantem?

Všichni imigranti jsou migranti, ale ne všichni migranti jsou imigranti. A aby toho zmatku nebylo málo, existuje ještě pojem „emigranti“. Zde je vysvětlení: člověk, kterého můžeme označit za migranta, se stěhuje v rámci vlastního státu nebo z jedné země do druhé za účelem nalezení práce nebo za rodinnými příslušníky, to vše většinou kvůli chudobě nebo krizi probíhající v jeho rodné zemi. Pokud pocházíte z Itálie a rozhodnete se žít ve Španělsku, budete v Itálii považován za emigranta (člověk, které opustil svou rodnou zemi) a ve Španělsku za imigranta. Imigrant je tedy člověk, který se přistěhoval do jiné země, než ze které pochází, z pohledu obyvatele této jeho nové vlasti. Můžete být také nazýván „mezinárodním migrantem“ pokud máte jinou státní příslušnost nebo jste se narodili v jiném státě. Pojmy „imigrant“ a „migrant“ se často zaměňují a mají tendenci se plést s pojmem „žadatel o azyl“ (viz níže).

2. Kolik je na světě migrantů?

Údaje z roku 2013 ukazují, že na celém světě žije 232 milionů lidí mimo zemi, v níž se narodili, a 700 milionů lidí se přestěhovalo v rámci svého státu. Světově nejfrekventovanější migrační trasy jsou: z Mexika do USA (dosud 12,2 milionu) z Ukrajiny do Ruska (3, 7 milionu) a nezanedbatelný je i počet lidí pohybujících se v opačném směru (3,5 milionu lidí) a počet osob migrující z Německa do USA (1,3 milionu). Z celkového počtu migrantů se 36% migrantů pohybuje mezi zeměmi nacházejícími se na jižní polokouli. Dle celosvětového průzkumu jsou nejšťastnější migranti ze severních států.

3. A kolik migrantů žije na stejném místě jako já?

Nejvíce mezinárodních imigrantů žije v Evropě (72 milionu), následuje Asie (71 milionu) a Severní Amerika (53 milionu). Pravděpodobnost, že nadhodnotíte počet imigrantů žijících ve vaší zemi, je velmi vysoká: Průzkum ve 14 zemích prokázal, že mnoho lidí si myslí, že imigranti tvoří v jejich zemi mnohem větší část populace, než tomu ve skutečnosti je.  Například v Itálii dotazovaní tipovali, že 30 osob ze 100 tvoří imigranti. Skutečné číslo? 7.

4. Jsou migranti pro světovou ekonomiku přínosem nebo zátěží?

Světová banka tvrdí, že mezinárodní migrace je pozitivním jevem, protože pracovní síla se může přesunout do míst, kde je více produktivní.  A peníze, které migranti posílají domů do rozvojových států (tzv. remitence), dají dohromady třikrát víc, než vlády investují do rozvojové pomoci- v roce 2013 odhadem 404 miliard dolarů. Pokud zahrneme i peníze, které migranti posílají domů do vysoko-příjmových zemí, číslo vyskočí na 542 miliard dolarů.

5. Jak se liší migrant od uprchlíka nebo žadatele o azyl?

Uprchlík již získal povolení žít v jiné zemi, protože vláda jeho státu nemůže nebo nechce ochránit jeho základní lidská práva. Žadatel o azyl požádal o pobyt v jiné zemi ze stejných důvodů, jen dosud nezískal status uprchlíka.

 

6. Co chce Amnesty říct o migrantech?

Migranti jsou často politiky nebo médii neprávem označováni za „ilegální imigranty“ „nezvané hosty“, dokonce i za „vetřelce“, kteří zneužívají velkorysost a štědrost hostitelského státu. To vytváří dojem, že imigranti nemají žádná práva a vede k rasismu a diskriminaci.  Amnesty International chce vyvrátit tyto mýty poukázáním na pozitiva, která s sebou imigranti přinášejí včetně znalostí, zdrojů a rozmanitosti. Organizace se také angažuje v ochraně nejzranitelnějších migrantů před vykořisťováním a zneužíváním zaměstnavateli, překupníky a pašeráky.

7. Znáš nějaké slavné migranty?

Existují doslova miliony slavných migrantů, za všechny jmenujme: fotbalista anglické Premier League Didier Drogba (z Pobřeží Slonoviny), americká herečka Mila Kunis (Ukrajina), vůbec první francouzská ministryně školství Najat Vallaud-Belkacem (Maroko).

A vůbec nejslavnější migrant současnosti? Tím by mohl být papež František (Argentina).

 

Zdroj: www.amnesty.org

 

Komentáře:

ladislav 26.08.2020 14:53

vůbec jste nevysvětlili rozdíl imigrant a migrant

redaktor 21.09.2020 10:20

Zdravím, článek jsme na Váš podnět upravili, snad je již rozdíl srozumitelnější. Hezký den.

Přidat komentář