Meriam Yehya Ibrahimová: Trest smrti za náboženské vyznání

Meriam Yehya Ibrahimová byla zatčena a obviněna z cizoložství v srpnu 2013 poté, co ji člen rodiny udal pro údajné cizoložství s jejím vlastním manželem. Trestem jí mělo být 100 ran bičem. Když Meriam veřejně deklarovala své křesťanské vyznání, byla navíc obviněna z odpadlictví od víry a odsouzena k trestu smrti.

 

Súdánka Meriam Yehya Ibrahimová se narodila v roce 1987 muslimskému otci a křesťanské matce. Jelikož od šesti let vyrůstala pouze s matkou, považovala sebe samu za ortodoxní křesťanku.  Přesto bylo předloni její manželství s Danielem Wanim, křesťanem s americkým občanstvím, prohlášeno za neplatné a Meriam byla odsouzena ke 100 ranám bičem za cizoložství. Muslimka, kterou Meriam po svém biologickém otci byla, se totiž podle súdánského práva, které je založeno na právu šaría, nemůže provdat za křesťana a na každé takové manželství je nahlíženo jako na cizoložství.

Dalším krokem súdánského soudu bylo ultimátum – buď se vzdá křesťanství, nebo bude odsouzena za odpadlictví od víry. Meriam se však odmítla vzdát křesťanského Boha, a proto byla odsouzena k trestu smrti oběšením a uvězněna.

Do vězení Meriam nastoupila na jaře 2014 již v pokročilém stadiu těhotenství. Výkon trestu smrti byl proto odložen o 2 roky, během kterých měla dítě porodit a postarat se o něj v prvních měsících života. Ve vězení s ní byl i její dvacetiměsíční syn Martin.

Meriam neměla být nikdy odsouzena,“ uvedla Sarah Jacksonová, zástupkyně oblastního ředitele Amnesty International. „Byla odsouzena k trestu smrti v osmém měsíci těhotenství za něco, co by nemělo být trestným činem.

Ve vězení Meriam musela čelit nejen strachu z nadcházejícího porodu, ale i neustálým výhružkám a posměškům ze strany ostatních vězeňkyň a vězeňských dozorců. Každý den k ní navíc údajně docházel zástupce vedení věznice, aby ji dlouhými proslovy přesvědčil o konverzi k islámu.

Holčičku Mayu porodila v květnu 2014. Meriam rodila v nelidských podmínkách na zemi vězeňské cely a spoutaná řetězy. Věznice jí údajně po porodu ani neumožnila použít sprchu, a tak musela zůstat zakrvácená dva dny až do příchodu humanitárních pracovníků. V rozhovoru pro CNN Meriam navíc vyjádřila své obavy o zdraví dítěte. Je možné, že dítě kvůli špatně provedenému porodu nebude moci chodit.

Příběh Meriam obletěl celý svět a přinutil představitele států a mezinárodních organizací, aby apelovali na súdánské úřady a dožadovali se v jejím případě spravedlnosti. Pod tíhou ohromného mezinárodního tlaku zrušil Súdán rozhodnutí o trestu smrti a Meriam byla propuštěna na svobodu. Velkou zásluhu na tom měla i Amnesty International, když sama vyvíjela tlak na súdánskou vládu a sepsala petici za okamžité propuštění Meriam, kterou jen v České republice podepsalo téměř 18 000 lidí. Celosvětově pak petice obsahovala více než milion podpisů.

Po propuštění z vězení se Meriam vrátila ke svému manželovi a rozhodla se s celou rodinou vycestovat ze země. Ani ne den po propuštění však byla zadržena na chartúmském letišti Národní zpravodajskou a bezpečnostní službou a krátce vězněna pro údajně neplatné cestovní doklady. Rodina poté strávila měsíc na americkém velvyslanectví v Chartúmu, hlavním městě Súdánu, a následně se přesunula do Říma, kde ji kromě nejvyšších představitelů Itálie přijal i papež František.

Příběh Meriam není v Súdánu bohužel ojedinělý. V roce 2012 byla dvacetiletá žena odsouzena k trestu smrti ukamenováním za cizoložství poté, co se rozhodla vypovídat proti svému bratru, který ji fyzicky týral. V minulosti pak byla jiná žena zbičována za nošení kalhot.

Pro Amnesty International to tímto příběhem samozřejmě nekončí a bude i nadále naléhat na Súdán, aby změnil své zákony. Aby přestal porušovat lidská práva, zrušil trest smrti, trestný čin cizoložství a rouhačství, skoncoval s nelidským bičováním a ukončil násilí a diskriminaci na základě pohlaví.

 

Zdroje: Sudan: Meriam Ibrahim's release welcomed, AI UK; Sudan: Woman facing death sentence on grounds of her religion must be released, AI; Meriam Yehya Ibrahim is safe at last!, AI CA; Meriam Ibrahim freed from death row in Sudan, AI UK


 

Komentáře:

Přidat komentář