I po roce ženy ze Saudské Arábie řídí vstříc větší svobodě

 

Za poslední rok více než 20 000 podporovatelů Amnesty International z celého světa projevilo solidaritu se ženami ze Saudské Arábie volajícími po zrušení zákazu řízení. Počínaje 17. červnem 2011 byly ženy, držící řidičské průkazy, vyzývány k řízení. Těm, které se k tomu odvážily,  hrozí zatčení a  tvrdé tresty.

„Je ironické, že Saudská Arábie, země, která zásobuje palivem miliony řidičů v zemích po celém světě, zakazuje polovině své populace řídit“, řekl Philips Luther, ředitel programu Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

„Král Abdalláh musí udělit konečně všem ženám stejná privilegia, jaká mají muži, a zajistit, aby autority nezatýkaly či netrestaly ženy pouze za to, že sedí za volantem auta“.

Odstranění bariér, které ženy v Saudské Arábii kvůli řízení musí překonávat, by bylo zásadním krokem k odstranění diskriminace a tvrdých restrikcí, které Saudská Arábie klade na mnoho aspektů každodenního života žen. Ženy v Saudské Arábii musí obdržet svolení svého mužského zákonného zástupce, než se mohou vdát, cestovat, vzít placenou práci či se přihlásit na vysokou školu. Také domácí násilí na ženách je zde pravděpodobně velmi rozšířené.

Ženy, které jsou držitelkami mezinárodních řidičských průkazů vydaných v jiných zemích se přidaly k online kampani Women2Drive a aktivně se zapojily do protestů. Na mnoha místech Saudské Arábie, byly zadržovány a nuceny podepisovat přísahu, že již nikdy řídit nebudou. Několik žen bylo postaveno před soud a jedna žena byla v září dokonce odsouzena k deseti ranám bičem. Tento trest byl následně zrušen králem Abdalláhem.

Protest proti diskriminačnímu zákazu řízení pro ženy neprobíhal v Saudské Arábii poprvé.  V roce 1990 skupina přibližně 40 žen vytvořila konvoj vozidel a jezdila po ulicích hlavního města Rijád. Účelem této akce byl nesouhlas se zvykovým zákazem řízení pro ženy. Místo toho, aby tento protest vedl k uvolnění zákazu, byl podnětem pro vysoké církevní představitele k vydání fatvy proti řidičkám. Následně došlo k vydání oficiálního zákazu řízení pro ženy od Ministerstva vnitra.

Amnesty International věří, že ženy by měly mít stejná privilegia jako muži, což by bylo v souladu se současnými reformami tvořenými saúdskoarabskými lídry. V září roku 2011 král Abdalláh oznámil, že v roce 2015 budou ženy moci volit ve volbách a bude je rovněž možné zvolit do jeho Poradního shromáždění Shura.

Poradní shromáždění Shura oznámilo, že je ochotné zvážit otázku zákazu řízení pro ženy, pokud bude vznesen oficiální návrh s předloženými zprávami pro i proti zrušení zákazu.

„Již příliš dlouho se v Saudské Arábii se ženami v tolika důležitých aspektech života nakládá jako s druhořadými občany. Vláda by měla vyhovět tomuto mírovému pokusu o vyrovnání podmínek pro ženy celostátní diskuzí, která by prosazovala zahrnutí a respekt právům žen“, řekl Philips Luther.

 


(Článek byl převzat a redakčně upraven z anglického originálu publikovaného na

http://www.amnesty.org/en/news/saudi-women2drive-anniversary)

 

Komentáře:

Zatím žádné komentáře...

Přidat komentář