Dlouhá cesta Egypta k rovnému postavení žen ve společnosti

Aktivisté z Tahrirského náměstí v Káhiře zachraňovali ženy před sexuálním napadením, zatímco autority nečinně přihlížely.


Zatímco se miliony protestujících v průběhu června a července vydávaly do egyptských ulic, mnoho žen a dívek bylo na Tahrírském náměstí a v jeho okolí davově sexuálně napadáno.
Autority těmto útokům pouze nečinně přihlížely. Problému se chopili aktivisté a dobrovolníci z organizace Operace proti sexuálnímu Graffiti on Mohamed Mahmoud Street, Cairo, October 2012.obtěžování/útokům (Operation Anti-Sexual Harassment/Assault, OpAntiSH) a organizace Tahrírský Bodyguard (Tahrir Bodyguard), kteří společně napadené ženy zachraňovali. Jejich krizové telefonní linky nepřestaly vyzvánět až do brzkých ranních hodin.
Jelikož se nejedná o žádný nový fenomén, byli na tuto situaci připraveni. Výpovědi popisovaly strašlivé a nyní již známé scénáře vývoje událostí: desítky, ne-li stovky, mužů obklopují své oběti, servávají jim oblečení a roušky, rozepínají kalhoty, osahávají jim ňadra a hýždě, využívajíc holí, ostří a dalších zbraní.
OpAntiSH dne 30. června 2013 zaznamenala 46 sexuálních napadení žen. Dalších 17 útoků bylo ohlášeno následující den, včetně útoků na ženy v pokročilejším věku a dívek okoli sedmi let věku. Později bylo zjištěno, že mezi 30. červnem a 3. červencem bylo nahlášeno celkem 170 útoků.
Snaha zabránit útokům s sebou často nesla nebezpečí utrpění vážného zranění. Mnoho dobrovolníků bylo napadeno a zbito. Jeden dobrovolník měl v důsledku silného úderu do hlavy utrpět otřes mozku. Zranění mnoha dalších si vyžádala stehy.
Na počátku tohoto roku byly útoky předsedou vlády odsouzeny s příslibem zavedení nové legislativy. Národní rada žen (The National Council of Women) zaslala v polovině června prezidentovi a předsedovi vlády návrh zákona proti páchání násilí na ženách. Nezdá se však, že by se cokoliv změnilo.
V březnu letošního roku Protestující ženy, Káhira, leden 2011 © Sarah Carr vzneslo sedm obětí stížnost k egyptskému státnímu zastupitelství. Jednalo se o případy sexuálního napadení, ke kterým došlo při protestech na Tahrírském náměstí v listopadu 2012 a v lednu roku 2013. Vyšetřování sice započala, ale jsou neustále oddalována. Zatím nebyl nikdo postaven před soud.
Právník zabývající se tímto případem nám řekl, že prokurátor případ popsal, v porovnáním s ostatními „závažnými“ případy, které musí vyšetřovat, jako „neprioritní“.
Tento lhostejný přístup pouze přiživuje hluboce zakořeněnou diskriminaci a přístup, který z těchto útoků viní samotné ženy, a vystavuje tak jejich životy nebezpečí.  Nehledě na další vývoj událostí v Egyptě, čeká tento stát velmi dlouhá cesta v boji za dosažení rovných příležitostí.
Informace v článku pochází ze zprávy od egyptské zpravodajky Amnesty International Diany Eltahawy.

Čtěte Dianin blog na: bit.ly/Egypt-assaults
Článek byl publikován v časopise Wire (Září/říjen 2013).

 

Komentáře:

Přidat komentář